Ако бях недосегаем, нямаше да давам обяснения над  30 пъти.

...
Ако бях недосегаем, нямаше да давам обяснения над  30 пъти.
Коментари Харесай

Иван Гешев: Ако бях недосегаем, нямаше да давам обяснения над 30 пъти

Ако бях недостижим, нямаше да давам пояснения над  30 пъти. Тезата за недосегаемостта на основния прокурор се експлоатира политически. Главният прокурор е единствено административен началник, не може да разпорежда нищо. Недосегаем е бил през 90-те години. Някои политици, които споделят, че желаят правосъдната власт да е самостоятелна, в действителност желаят да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев при диалог с жители и представители на локалната власт в гр. Търговище. Срещата се организира по покана на кмета на града Дарин Димитров, осведоми Прокуратурата.

" Ако бях недостижим, нямаше да съм давал пояснения над 30 пъти в разнообразни институции, като ДАНС, КПКОНПИ, прокуратура, по всевъзможни сигнали. Това да нападат прокуратурата е обикновено, когато тя си прави работата ", сподели Гешев и добави: " Не е промяна да махнеш основния прокурор. Реформа е да видиш кое не е вярно и да го промениш. Другото е някаква персонална вендета ".

" Контактът сред прокуратурата и локалната власт е значим, тъй като съкратява пътя сред проблемите на жителите и решението им ", сподели още основният прокурор на срещата.

От страна на прокуратурата участваха Сийка Милева, представител на основния прокурор, заместник-окръжният прокурор Драгомир Сяров, районният прокурор на града Мила Стайкова, заместник-районният прокурор Любен Владимиров, както и прокурорите Мартин Кузманов и Мартин Александров.

Пред събралите се жители в постройката на общината на гр. Търговище основният прокурор посочи, че проблемите на хората в обособените региони са общи с тези на магистратите.

" Прокуратурата не може да реши безусловно всички проблеми. Много от тях могат да бъдат решени, единствено в случай че бъдат декларирани в точния момент ", сподели Иван Гешев.

На срещата жителите сложиха пред основния прокурор редица въпроси, които по думите им са останали нерешени от правосъдната система. " Ние не сме безгрешни, само че битката с престъпността зависи от работата на разнообразни органи. Министерство на вътрешните работи разкрива закононарушения, прокурорът управлява следствието, следователят или проверяващият служител на реда проверява, а съдът осъжда, законодателят пък прави законите. Те може да са качествени, може и да са некачествени ", разяснява основният прокурор.

На въпрос " Как си обяснявате преекспонирането напоследък на въпроса за недосегаемостта на основния прокурор ", той отговори, че тематиката от години се употребява за политически цели.

" Тези, които експлоатират политически тази теза, очевидно не са осведомени със личната си промяна от 2016 година, след като основният прокурор е административен началник на административните ръководители и не може да им разпорежда безусловно нищо. Ако в миналото българският основен прокурор е бил недостижим, това е било през 90-те години. След тези промени, които се случиха в последните 20 години, в това число и с промени в Конституцията, обстановката е радикално друга ", изясни Иван Гешев.

Главният прокурор уточни, че резултатите от офанзивите против правосъдната власт и в частност против прокуратурата към този момент са налице.

" Стотици телефонни измами всеки месец, проведена престъпност като от 98-а година. Моето пояснение за тези офанзиви е, че някои политици, които споделят, че желаят правосъдната власт да е самостоятелна, в действителност желаят да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти. Докато аз съм основен прокурор, няма да позволи това ", съобщи Иван Гешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР